Buna seara ...
A Deltában egyetlen hagyományos recept van, ami azért speciális, mert az elkészítéséhez való vizet a méltán híres Dunánkból hozzák a konyhára. Utánajártam, hogy ezt a csorba levest hogyan készítik el, mondjuk 2011. júniusában. Míg Béla és ismerőseink a tengerben csobbantak, én bebattyogtam Lolo (egy kóborkutya, aki mindenhová kísért 3 napig) társaságában a faluba.
Két kedves helyi román néni mutatta meg a mikéntjét a dolognak. Szerintük végy egy 2-3 adag cepét, kartofit...ha ez megvan se pun la fiert, majd se adauga ardei tocat.. El ne felejtsd a se fierb birve si se adaugok-ot!! ésatöbbi... Ők nem tudtak angolul, én nem tudtam románul, de lett belőle egy ilyen:
Igen, jól sejtitek, ez már nem a folyó vizéből készült. Kétféle tengeri halat használtunk fel az elkészítéséhez, a félelmetes bajuszost és a nagyszeműfajtát. Na ennyire értek egyelőre hozzá. =)
Nekem fenemód ízlett, a receptet hozom haza!
Ami a Deltában történt ezenkívül, azt Béla pajtás megírta, én eddig beteg voltam, mostantól lehetek aktívabb!
(a hozzászólásokat köszi)